Het mysterie van chi en tai chi ch'uan | Aikido Business Training & Coaching
265
post-template-default,single,single-post,postid-265,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Het mysterie van chi en tai chi ch’uan

Tai chi en het Mysterie van Chi of Ki

Ik lees net een interessant stuk in een oud boek over een tai chi groot meester, destijds 91 jaar oud. Hij was één van de meest bijzondere grootmeesters van tai chi ch’uan die al meer dan 70 jaar t’ai chi beoefent en daarin les geeft. Ma Yueh Liang was opgeleid in westerse wetenschappen en heeft een klinisch laboratorium geleid in een prestigieus ziekenhuis in Shanghai.

In onze Aikido workshops spreken we over Ki-Kracht. Ki is levenskracht en in China is dat Chi. Het effect van het optimaal gebruiken van je levenskracht is een betere gezond en meer vitaliteit. Kom in één van onze (bedrijfs)workshops zelf de kracht van Chi ervaren en leer het gebruiken in je dagelijkse leven en op de werkvloer.

ma yueh liang

Grootmeester Ma Yueh Liang

Hieronder een samenvatting en mijn interpretatie en vertaling van hetgeen hij verteld in dit boek

T’ai Chi om fit te blijven

Ik ben begonnen t’ai chi om fit te blijven en t’ai chi beoefenen heeft veel verschillende functies.

Het laat je langer leven en helpt chronische ziekten te helen en het maakt vitaal. Indien je thuis komt van werk en je bent moe aan het eind van de dag dan kan het activeren van je ki of chi je vermoeidheid wegnemen zodra je kalmer wordt als jeen de oefeningen doet.

T’ai chi werkt voor Iedereen

Iedereen beschikt over ki of chi. Het bewegen met chi is als rusten met dien verstande dat er beweging is. Ook t’ai chi kan als krijgskunst gebruikt worden en lijkt op boksen, maar is niet gemaakt om aan te vallen.

Chi is belangrijk in T’ai chi

Indien je chi ontwikkeld, dan wordt je meester over t’ai chi. Zodra je chi of ki ontwikkeld dan heb je de vitaliteit van een kind. De vitaliteit van een kind is sterk en de vitaliteit van een oude man word zwakker en als er geen vitaliteit meer is dan ben je dood.

Er zijn twee soorten  chi. “Yin” en gaat over de toereikendheid van chi en “Yang” is de weerstand tegen ziekten, daarom in Chinese termen kunnen “Yin” en “Yang’ ook zo omschreven worden en is zo uit te leggen waar “Chi” voor staat.  Je kunt chi niet zien, maar nadat je het beoefent hebt, kun je de chi overal naartoe sturen.

Wat is T ‘ai chi?

Chi is de grootste energie van een persoon. Je kunt zien of iemand een sterke chi heeft. Als de huid niet gerimpeld is en er geen wit grijs haar is en het ouder worden langzaam gaat is dat een indicatie van een sterke ki of vitaliteit. Iedereen wordt geboren met een persoonlijke hoeveelheid chi en je kunt jouw ki en vitaliteit maximaliseren door er gebruik van te maken.

Waar komt de chi kracht vandaan?

Zodra je geboren wordt is de chi daar als iets heel natuurlijks. Maar als je ouder wordt dan wordt de chi verbruikt, in het bijzonder als je ziek bent, of oud of moe van te hard werken. Ma Yueh Liang zegt dat het beoefenen van chi helpt om vitaal te blijven. Hij verteld verder dat het hem 10 jaar heeft gekost om chi te ontdekken en dertig jaar om te leren hoe het te gebruiken op het hoogste niveau

Wil je meer weten over het ontwikkelen van je chi dan kun je ook eens komen kijken om één van onze wekelijkse Aiki Vitaal  lessen in Rotterdam

De vijf aspecten van tai chi volgens Ma Yueh Liang

  1. Wordt kalmer en focus je tijdens het oefenen uitsluitend op de tai chi [Quietly]
  2. Span je niet in en doe niet je best [Lightly]
  3. Word consistent, niet langzaam en niet snel en zonder intervallen [Slowly]
  4. Beoefen het naar waarheid en precies en bestudeer de juiste bewegingen na de training [Truly practice and study]
  5. Zet door en wees volhardend [Perseverance]

 

Chi is Ki

T’ai chi meestal vereenvoudigd tot tai chi chuan. Woord voor woord vertaald betekent dat letterlijk ultieme beste vuist.  Deze letterlijke vertaling is echter onvolledig. Tai Chi betekent het ene uiterste (ultieme) en het andere uiterste (beste) en verwijst daarmee naar de filosofie van Yin en Yang. Tai Chi Chuan betekent dus ongewapende krijgskunst gebaseerd op de filosofie van Yin en Yang.

Veel oosterse kunsten spreken over een onzichtbare kracht en iedereen beschikt over deze kracht. In de trainingen en workshop van AIKI Training en Coaching werken met de chi of ki en de toepassing daarvan in het dagelijkse leven en op de werkvloer. Wil je ook ontdekken hoe je jouw ki en levensenergie beter kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Johan Lodder
info@aikicoaching.nl

Johan Lodder is trainer en coach en geeft voor Aiki Ccoaching trainingen en workshops over de toepassing van natuurlijke principes uit de martial art aikido in het dagelijks leven en in het bedrijfsleven. Hij leert je de kracht van aandacht te ervaren door wonderbaarlijke feedbackoefeningen. Je komt terug bij je kern en gaat weer werken en leven vanuit jouw centrum. Johan beoefent sinds 1997 aikido en daarvoor ook andere martial arts. Het is zijn passie om mensen handvaten te geven voor een leven in overvloed.

Geen reactie's

Geef een reactie